Simple Oregon Art Studio

A Simple Backyard Art Studio

We love this gorgeous and simple art studio we built for our clients in Southwest Corvallis. We tore down this falling apart cabin featured in the 'Before' photo to build this more attractive and useful studio! The exterior finishes match the finishes of the house and detached garage. It is as if the studio was there since the original construction of the house, but with the durable exterior construction we insist on and new interior finishes. The project features a full bath, sink/kitchenette, two garage doors, two side doors, a deck, and a large open space for working or living. It will also serve well as a short-term studio living space for visiting family or guests.

Project Details

Roll-Up Garage Doors

Adding two roll-up garage doors to this art studio makes it easy to enjoy the warm weather in the summertime while painting or crafting, and provides ventilation of any paint fumes that might be used. We added a cedar deck just outside the garage door to provide seamless indoor/outdoor living during the summer. The insulated double glazing in the doors also draws in lots of natural light, provides close-up views of Mary's River, but gives ample protection from any weather.

Deck

A Cedar deck was added to the side of the structure to take a break from working and enjoy the gorgeous yard. With the garage door rolled-up, it provides amazing outdoor space and feels perched just above the Mary's River. Cedar is a sustainable local wood species for a deck because it resists moisture, rot, and insect infestation, and can be recycled at the end of its lifespan.

LVT Flooring

Luxury Vinyl Tile (LVT) flooring was used for this studio for its durability and resistance to water, which is perfect for a space of many different uses. It also requires easy maintenance, which is great for a studio that is used on an inconsistent basis. The finish color of the LVT is classy but will hide any messes.

Floodplains

In order to make this dream project a reality, the G. Christianson team worked with a surveyor and the City to find the hundred year floodplain and keep the cabin just outside of it.

What our Clients are Saying

“We are delighted with our new home and so glad to finally be in it after years of planning and preparing. Thank you for your thorough and conscientious work. We appreciate your skills, dedicated hard work, and trustworthiness, and we enjoyed working with you on the project.”

John and Elizabeth Elder, Corvallis

“I’ve had major renovations done on four houses, including a 100 year old 3-story townhouse in Chicago, this has been by far the best and smoothest remodel experience in my life”

David Fiske and Valerie Lau, Corvallis

See the project Button Arrow

“Everyone on the project was a pleasure to work with and we recommend them highly.”

Sandra Bean & Roger Blaine, Corvallis

See the project Button Arrow